CLICK ON THE FLAG FOR ENGLISHVerkorte biografie

Wouter Kiers(1970) begon in 1979 met klarinet spelen bij de Wassenaarse harmonievereniging Excelsior. In 1984 stapte hij over op tenorsaxofoon en daar kreeg hij geen moment spijt van. In 1985 deed hij prille ervaring op in de ‘lichte' muziek; hij mocht af en toe meespelen met het feesten en partijenband De Varianten van z'n vader. In 1988 sloot hij zich aan bij een popbandje, waarin ook zijn collega-saxofonist Ruud de Vries speelde. De twee trokken met elkaar op en formeerden door de jaren heen diverse bands en vooral onder de naam Kiers en de Vries bekendheid kregen. In 2002 speelde zij met deze groep op het North Sea Jazzfestival. Een jaar eerder speelde Kiers al op het befaamde festival met The Blue Moon Special. In 2000 mocht hij collega tenorist Boris Vanderlek vervangen tijdens een tour door Japan met Hans Dulfer. In 2005 speelde hij met de Haagse Beatnach band voor 400.000 man op het Parkpop festival in Den Haag. Timmerde in de periode 2005 - 2015 behoorlijk aan de weg met zijn saxrock band Blood Sweat & Kiers. Vandaag de dag is Wouter Kiers een veelgevraagd tenorsaxofonist die in uiteenlopende stijlen uit de voeten kan. Als een kameleon beweegt hij zich in de diversiteit aan muziekstijlen die op zijn pad komen en die hij nooit uit de weg gaat. Naast zijn eigen jazz en swingformaties Wouter Kiers Quartet en Quintet richt hij  in 2015 de nieuwe jazzfunk en rockband DE NIEUWE BAND VAN WOUTER KIERS op en speelt hij in diverse andere bands. Maar weet ook moeiteloos de boel tot een saxueel hoogtepunt op te zwepen als hij met DJ's aan het werk is tijdens de één of andere dance party.

 

Complete biografie
Periode 1979 - 1989
1979: Wouter Kiers begint met klarinet spelen bij de plaatselijke harmonievereniging Excelsior in Wassenaar. – 1984: Van z'n ouders krijgt hij een ‘Selmer Bundy' tenorsaxofoon, waarna hij in het harmonieorkest saxofoon mag spelen. – 1985: Voor het eerst mag hij meespelen met dansband ‘De Varianten' van z'n vader. – 1988: Wouter sluit zich aan bij het (school) popbandje ‘Read Label' waarin ook Ruud de Vries saxofoon speelt. - 1989: Met Ruud richt hij een eigen band, ‘Feet First', op, waarmee de beginnende saxofonisten funk spelen en aan de fusion van o.a. David Sanborn ruiken.

Periode 1990 - 1994
1990: Wouter en Ruud besluiten van bandbezetting te veranderen en starten een nieuwe band ‘No Limits', waarmee ze – geïnspireerd door de live-performance en het saxgeluid van tenorsaxofonist Hans Dulfer - eigen funknummers maken. Niet toevallig ziet Hans Dulfer ze een keer live in zijn voorprogramma en draait vervolgens het nummer ‘Fat Chicken' van de demo-cassette op VPRO-radio. 1991: Wouter moet in Militaire Dienst en komt tot zijn opluchting terecht in het Artillerie Trompetter Korps, zodat hij zich naast bierdrinken intensief met saxofoonspelen kan bezighouden.Ook speelt Kiers een gastsolo in op de cd van de Nederlandstalige band Harde Smart van zanger en KRO medewerker Niek Nieuwenhuijsen,de voormalige drummer van het Klein Orkest.Naast de band No Limits start hij ook het viermansbandje SAX-90 op, waarmee bekende popcovers worden gespeeld en enkele jazzstandards. - 1994: De cajun & zydeco-band ‘La Blusa' vraagt Wouter om de vertrekkende saxofonist in hun band op te volgen.

Periode 1995 - 1997
1995:Wouter speelt mee op de door Polle Eduard geschreven en geproduceerde single "Niemand Zoals Jij" van de Haagse zanger Dennis Tetro.De band No Limits zit op een dood spoor en stopt. Ook het bandje SAX-90 komt dan ten einde. Wouter begint dan de ‘Kiers Unit' . 1996: Voormalig Urban-heroes zanger Evert Nieuwstede vraagt Wouter enkele nummers in te spelen op zijn door Shel Schellekens geproduceerde CD ‘Johnny Runaway'. – 1997: Het rockabilly-trio ‘Alley Cats' komt Wouter tegen op Haagse jamsessies in Café De Pater, waarna hij regelmatig met deze band meespeelt.

Periode 1998 - 2000
1998: Wouter Kiers besluit de band Kiers Unit op te heffen en gaat met Ruud de Vries een dance-plaat opnemen die de titel ‘Blow Job' meekrijgt. Vervolgens stellen ze een nieuwe band samen en gaan verder onder de naam ‘Kiers & De Vries'. In hetzelfde jaar treedt Kiers toe tot de bands ‘ Blue Moon Special' (rock ‘n roll) en ‘Mr. Boogie Woogie' (boogie-woogie en blues). Na een ontmoeting met de Amerikaanse zangeres/saxofoniste Rosa King speel Kiers regelmatig met deze helaas te vroeg overleden jazzdiva mee. Wouter gaat dan ook spelen met het easy-listening-trio ‘Hidden Charms' en het Andre Valkering Quartet. – 2000: Een andere band dient zich aan: het mainstream jazzorkest ‘Swing Match', waarmee ook een CD wordt opgenomen getiteld ‘First Match'. Dat jaar vraagt Hans Dulfer hem om Boris Vanderlek, die wegens omstandigheden verhinderd is, te vervangen tijdens de Dulfer El Saxofon 2000 Tour in Japan. Het is een druk jaar: de Haagse band Billy The Kid doet een beroep op Wouter om mee te doen met de ‘ Marlboro Flashback To Rod Steward Tour'.

Periode 2001 - 2002
2001: In het muziekcafe Ruimzicht te Burgerveen neemt Wouter met de Kiers & De Vries Band de CD ‘Live in Burgerveen' op. Deze CD valt in goede aarde bij de fans en vele jazzfestivals. Met de rock 'n roll band Blue Moon Special speelt hij op het vermaarde North Sea Jazz Festival. Tijdens de Nieuwjaars saxbattle in Dirkshorn ontvang hij net als Hans en Candy Dulfer en Rinus Groeneveld de ‘Dirkshorn Award' uit handen van organisator Jan Hupkens. – 2002: Wouter neemt afscheid van La Blusa. Met de Kiers & De Vries Band speelt Wouter weer op het North Sea Jazz Festival. In dat jaar vormt hij met bassist Harm van Sleen en drummer Peter Kalisvaart ook het ‘Wouter Kiers Trio'. Vanwege de toenemende drukte met de Kiers & De Vries Band en andere ambities vertrekt hij dat jaar zowel bij de bands Mr. Boogie Woogie als Blue Moon Special.

Periode 2003 - 2004
2003: Met de Kiers & De Vries Band neemt hij de derde Kiers & De Vries-CD op getiteld ‘Superglued'. Dat jaar krijgt hij een relatie met jazz-zangeres Lils Mackintosh, waarmee hij ook gaat optreden met de band ‘Lils Mackintosh Versus Kiers, Kooger & Krijer' (met drummer Eric Kooger en Hammond-organist Arno Krijger). Ook volgt dat jaar een kortlopend dance-project, getiteld ‘Mackintosh Beats The Horns', met Lils Mackintosh, Ruud de Vries en DJ Eliosonic (Martin Buursen). – 2004: Met Lils Mackintosh, pianist Nick van den Bos, bassist Harm Wijntjes en drummer Maarten Kruijswijk start hij de jazzformatie ‘Nobody's Band'. Ook treedt hij regelmatig op met het ‘ Wouter Kiers Quartet' (eerst nog met variabele bezettingen) en De Swinging Five(met Ruud de Vries, pianist Wim van Hoorn, bassist Lodewijk van Wendel de Joode en drummer Paul Uljee). In deze formaties kan hij naar hartelust de jazznummers die hij kent van o.a. de grote saxhelden Eddie Lockjaw Davis, Arnett Cobb e Illinois Jacquet uitvoeren. Dit jaar komt ook een CD uit van het Andrew Read Trio, getiteld ‘Winter of my Dreams' met gastrollen voor Wouter en Lils Mackintosh. Met de Kiers & De Vries Band maakt hij inmiddels plannen voor een nieuwe live-CD. Verder is zijn saxspel te horen in "Spookie", een musical voor groep 8 basisschool van de bekende Bennie Vreden producties.

2005

Het jaar waarin Kiers op het Haagse Parkpop Festival speelt met de Haagse Beatnach Band. Kiers speelt in vijf nummers mee op de cd SoulfulBlues van de Haagse Bluesgitarist / zanger / song schrijver Dicky Greenwood.Kiers dient zijn ontslag in bij de Kiers & de Vries band en richt een nieuwe formatie genaamd Blood, Sweat & Kiers op waarmee hij samen met gitarist-zanger Chris `C` Clemens, Contrabassist Frans Hellemans en drummer Maarten Kruijswijk meer de Rhythm en Blues kant in duikt en zijn grote passie voor Hard Rockende Tenoren ten tonele sprijdt.Met jazz zangeres en partner wordt er de cd Comes Love... opgenomen en tijdens de presenatie daarvan uitgereikt aan Hans Dulfer in Toomler Amsterdam. Verder heeft Kiers nog gastsolo's gespeeld op de door Evert Nieuwstede geproduceerde CD Songs From My Heart van zangeres Samantha en speelt mee op "Switch" de basisschool groep 8 musical productie van Bennie Vreden.

2006

Naast de vele live optredens is 2006 ook het jaar waarin Kiers aan menig cd zijn medewerking zal verlenen. De eerste cd van Blood Sweat & Kiers "Sax Jump & Rock 'n' Roll" komt vrijwel gelijktijdig met uit met de 2e cd van het Wouter Kiers  Quartet, op het 16 MB Limitid Edition Records label van drummer Maarten Kruijswijk. Met Cheeerz wordt er een live cd opgenomen in Jazzcafé the Duke in Leiden.Verder nog gastbijdragen op de door Evert Nieuwstede geproduceerde cd "Beauty Inside" en de daarvan afkomstige single "Magicale" van de zangeres Bridget Smith. Maar ook op de nieuwe solo cd "Live at the Wisseloord" van de voormalig Urban Herous zanger Evert Nieuwstede zelf. En op de valreep van 2006 nog een gast solo op de Kerst cd van de Haagse sensatieband JeWelste van musical ster Martin vd Starre. Binnen Blood Sweat & Kiers zal bassist Frans Hellemans worden vervangen door Ab Hansen. Ook het jaar waarin zijn relatie met zangeres Lils Mackintosh zal stranden wat echter geen gevolgen zal hebben op hun muziekale samenwerking. Tevens weer te horen op de Bennie Vreden musical productie van dit jaar "Take Off" genaamd.

2007

Ook dit jaar is weer goed voor ruim 200 live optredens met de diverse formaties waarmee Kiers nog altijd actief is.De 2e cd van Blood Sweat & Kiers wordt live in Café Ruimzicht opgenomen en enkele maanden later in dezelfde kroeg gepresenteert.Mr Boogie Woogie krijgt het eerste exemplaar uitgereikt.Na een jaar eerder in prive sfeer met elkaar gebroken te hebben gaan nu ook de muzikale wegen van Lils en Wouter zich scheiden. Het Wouter Kiers Quartet heeft inmiddels een vaste line up bestaande uit Maarten Kruijswijk - Drums, Leo Bouwmeester - Piano en Hans Ruigrok - Bas. Ook weer te horen op de Bennie Vreden kindermusical dit jaar "Ninzo! Het Grote Gala" genaamd.

2008

Het jaar waarin Kiers als special guest mag optreden in de Boogie and Blues Night theatertour van Mr.Boogie Woogie.Ook het jaar waarin Kiers een eerbetoon brengt aan één van zijn grote helden, de in 2007 overleden tenorsaxonist Boots Randolph. Dit unieke tribute concert wat plaats vindt in Jazzcafé The Duke te Leiden verschijnt dit zelfde jaar op DVD. Ook het Wouter Kiers Quartet zit niet stil en brengt hun 3e cd uit.Deze cd kreeg de naam Flying Home naar de bekende Lionel Hampton klassieker met natuurlijk een vette knipoog naar de beroemde tenorsaxsolo van Illinois Jacquet. Wederom weer wat scheurwerk verricht op de Bennie Vreden kindermusical die dit jaar de naam "Cash" mee kreeg. Blood Sweat & Kiers raast en tiert nog steeds als een bezetene langs de nederlandse podia.

 

2009

De derde cd van Blood Sweat Kiers "Do The Murphy Shuffle" verschijnt waaraan niemand minder dan de door van Kooten en de Bie verzonnen personage Bobby Murphy een gastbijdrage levert op baritonsaxofoon! Met de Boots Randolph Tribute Band wordt er live opgetreden in het Radio6 programma Shouting Boots van Koen Schouten en Jaap Boots. Verder is het naast de gebruikelijke ruim 200 live optredens met de diverse formaties een vrij "rustig" jaar.

2010

De

 

 

 

This is the Story so far…

 

Wouter Kiers speelt in de volgende formaties:

 

DE NIEUWE BAND VAN WOUTER KIERS

Wouter Kiers Trio

Wouter Kiers Quartet

Wouter Kiers Quintet

City Lights

Trio Viaal

Walter & Kiers

Walter & Friends

Eerdere eigen formaties:

Feet First (1988 - 1989)

No Limits (1989 - 1995)

Kiers' Unit (1995 - 1998)

Kiers & De Vries (1998 - 2005)

Blood Sweat & Kiers (2005 - 2015)


 

Als sideman werkte Kiers eerder met o.a.:

HIP
Trio Blond en Blauw

Lils Mackintosh Band

Hidden Charmes

Nobody's Band

Mackintosh versus Kiers, Kooger & Krijger

Mackintosh Beats The Horns

Mr. Boogie Woogie & The Firesweep Bluesband
Blue Moon Special
La Blusa
El Fluvia
Sax-90
Read Label

De Varianten

De Bellesteyn Flitsers

De Wokkels

and many more!


(op klarinet, met mijn vader  op orgel en

broer Hans op drums - 1980)


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket